Bildoktorens nyheter og artikler

Brukte bildeler ved reparasjon- hva tenker bileiere om dette?

Skrevet av Bildoktoren | 10.mai.2022 12:36:07

Med økt fokus på bærekraft i alle bransjer ser man likevel stadig områder hvor dette fokuset virker å være glemt, helt eller delvis. Bilbransjen har lenge vært blant disse, men nå skjer det mye på en gang!

Vi leser om stadig nye prosjekter rundt gjenbruk av bildeler, og forsikringsbransjen er en god pådriver ved å stille krav til verkstedene de har avtaler med, rundt bruk av såkalte likeverdige deler. 

Vanlige bileiere har vært vant med å levere bilen inn på verksted, og hente den ferdig reparert. Vi har ikke stilt spørsmål eller krav ettersom vi ikke kjenner til mulighetene for blant annet å kjøpe likeverdige deler til bruk ved reparasjon. Og de fleste bileiere har vel vært skeptisk til å ta i bruk deler som kanskje har vært i bruk allerede i en skadet bil? 

Det har pleid å være bilmekanikere og hobbymekkere som har funnet veien til bilopphøggerne, enten for å spare penger, men oftest for å lete etter deler som er vanskelig å få tak i ny, eller har lang leveringstid. Dermed har det ikke vært allment kjent som et alternativ når bilen skal inn til reparasjon, at brukte bildeler kan benyttes.

Bilprodusentene har også en rolle oppi dette økosystemet som er bilbransjen, og deres fokus har tradisjonelt vært mer på å selge nye biler og deler, samt profitt enn på gjenbruk og miljø. De har jo betydelig makt når det kommer til garantikrav, og dermed har, og er det vanskelig å få til endring.

Nå som miljø og bærekraft har kommet på agendaen også i bilbransjen, blir også forbrukerne bedre iinformert om mulighetene som finnes. Dermed skjer det mye i markedet for biler uten nybilgaranti - hvor bilprodusentene ikke lengre har så stor påvirkningskraft. 

Her ser vi at også vi kan gjøre en forskjell ved at våre bildoktorer, når de befarer og diagnostiserer bilen hjemme hos kunden - også kan fortelle og bistå med å innhente pris på likeverdige deler til bruk i ev. nødvendig reparasjon av bilen. Verkstedene som blir valgt ut fra vårt nettverk av autoriserte verksteder, vil så kunne komme med pris på oppdraget, både med og uten likeverdige deler. 

På denne måten håper vi å kunne bidra med vårt til en mer bærekraftig bilbransje, og samtidig få masse nyttige erfaringer fra våre kunder. 

I første omgang vil vi teste ut hvordan dette fungerer, og tilpasse oss de erfaringene som kommer, men våre kunder vil nok få en bedre innsikt og forståelse for hele økosystemet som er rundt bilreparasjoner. Og forhåpentligvis vil det legge mer fokus på bruk av likeverdige deler i verkstedsbransjen generelt.